2013. április 24., szerda

Paleo palacsinta, úgy mint az "igazi"

Létezik, igen, létezik. Van új a búzalisztes palacsintán túl. Lehet liszt nélkül is vékony, tekerhető, könnyen forgatható, édes, pehely könnyű palacsintát sütni.
Imádom, és a palacsinta iránti szenvedélyem végtelen. Amióta kipróbáltam gesztenyelisztből, túl sokszor került az asztalra, reggelinek, vacsorának, desszertnek, bármikor. Még mindig nem untam meg. Új kisérletek alapja, van már spórolós variáció is. Az első adagot hümmögve fogyasztottuk el, paleotúróval, úgy 5 perc alatt. Ha kipróbálod, rájössz, miért.

A paleo kókusztúró lehetne egy külön fejezet, mert annyira megadja azt az ízt, amely az igazi túrótöltelék sajátja, csak még pikánsabb a kókusz finom ízétől. Nem hittem, hogy kókuszreszelékből működhet, de igen.


Alaprecept

Hozzávalók (10-12 db-hoz, 20 cm-es serpenyőben)

- 3 tojás
- 7 lapos evőkanál gesztenyeliszt
- fél dl cocomas
- 1 dl szénsavas víz
- 2 evőkanál paleolaj
- 1 csipet só
- 1 evőkanál eritrit
- 4 evőkanál paleolaj a sütéshez

Elkészítés

Gyors és egyszerű
A 3 tojást a szénsavas vízzel, csipet sóval, eritrittel, 2 evőkanál paleolajjal kikeverjük, hozzáadagoljuk a gesztenyelisztet és csomómentesre keverjük. Ugyanúgy képes csomósodni, mint a hagyományos búzaliszt. 5 perc pihentetés után palacsintasütőben kb fél dl-es adagokból vékony, jól forgatható palacsintát sütünk, oldalanként 1-1 perc alatt megsül. Ízlés szerinti töltelékkel tálaljuk.



Spórolós verzió

Hozzávalók kb. 14-16 db-hoz

- 3 tojás
- 2,5 dl szénsavas víz
- 6 lapos evőkanál gesztenyeliszt
- 1 enyhén púpos evőkanál szezámliszt
- 1 enyhén púpos evőkanál lenmagliszt
- 2 evőkanál paleolaj
- 4 evőkanál paleolaj a sütéshez
- 1 evőkanál eritrit

Elkészítés a fenti sorrend szerint, de olcsóbb, kiadósabb variációban. Talán még könnyebben forgatható a szezám- és lenmaglisztnek köszönhetően, viszont egyáltalán nem érződik az ízén.


Töltelék

Paleo kókusztúró

Higgy benne! :)

Hozzávalók

- 6 evőkanál ledarált kókuszreszelék
- fél citrom leve
- 1 citrom héja
- édesítés ízlés szerint (pl. 3 evőkanál eritrit)
- vanília kivonat bőséggel (pl. 1 teáskanál)
- fél dl cocomas
- 1 dl forró víz
- 1 tk útifűmaghéj (opcionális)

Elkészítés

Ledaráljuk a kókuszreszeléket,  beleszórjuk az útifűmaghéjat, felöntjük a forró vízzel, pihenni hagyjuk 8-10 percet. Közben belereszeljük a citromhéjat, hozzányomjuk a citromlevet, édesítőt és vaníliát adunk hozzá. Összeforgatjuk, majd a végén lazítjuk fél dl cocomassal. Ez adja meg neki a könnyedséget, a habos állagot, ettől lesz selymes és jól kenhető. Íze, ha kellő fűszerezést kap, megtévesztésig hasonlít a túróhoz. Ez a mennyiség kb. 10 db palacsinta tölteléke.



Paleo csokikrém

Hozzávalók

- 6 kocka 80%-os étcsoki
- 1 evőkanál eritrit
- 2 evőkanál paleolaj
- fél dl cocomas
- vanília kivonat ízlés szerint (nálam egy teáskanál)

Elkészítés

Az étcsokoládét a paleolajjal felolvasztjuk, hozzáadjuk az eritritet, jól kikeverjük, végén a cocomassal hígítjuk. Ettől finom habos, kenhető csokikrémet kapunk.



A fotókon a csokikrémmel töltött verzió látszik, a spórolós recepttel.


17 megjegyzés:

  1. Hát ez, szenzációs volt!!! A gyerekeim, akik csak a hagyományos palacsintát szeretik, falták. Lehet, rég nem kaptak hagyományosat? ;) Minden esetre köszönöm Neked a receptet, megtartom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett és hogy bevált a recept. Ezzel mi is így vagyunk. Nem hittem, hogy ilyen finom lesz, most meg mindig csak ezt sütném. :)

      Törlés
  2. Oliva olajjal, vagy kókusz zsirral nem jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mi kókusz zsírral csináltuk itthon és nagyon jó lett

      Törlés
    2. Szerintem barmilyen zsiradekkal mukodhet. :)

      Törlés
  3. Szia, jól hangzik, kipróbálom! Köszi a receptet. Egy technikai kérdés: hogyan "daráljuk a kókuszreszeléket"?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En kavedaralon szoktammindent ledaralni. Jol működik. :)

      Törlés
  4. Én ugyanúgy szoktam, mint pl a mandulát, zöldségaprítóval :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönjük ezt a mennyei receptet! A férjemnek (aki ugyebár nagy kritikus)is nagyon ízlett, azt mondta, ha legközelebb is kedvem támadna ilyen palacsintát sütni: ne fogjam vissza magam! :-D Én 3 db palacsintát ettem meg, utána semmi discomfort érzésem nem volt, bőven elég volt! Isteni! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az en ferjem is nagy kritikus. :-) de ezt ő is szereti. Ma is keszult egy adag.

      Törlés
  6. Szia :-)
    Mandulalisztbol is el lehet kesziteni? Most csak az van itthon, de nagyon megkivantam a posztod alapjan :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abbol inkabb az amerikai palacsintat javasolnam es egesz kicsi meretet h jol lehessen forgatni. A mandulaliszt eleg morzsalodos, szerintem...

      Törlés
    2. Koszonom :-)

      Törlés
  7. Megcsináltam ezt is és az amerikai palacsintád is. A páromnak is ízlett mindkettő, ami nekem nagy öröm. Az amerikai palacsintánál sajnos csak gesztenyelisztem volt itthon, habos lett a tészta, ahogy írtad, de nagyon nehéz volt megfordítani, és sütés után már nem olyan vastag, mint a képeiden. De finom lett. Be kell szereznem egy kisebb méretű palacsintasütőt is. :) Én sült almával és pirított mandulával töltöttem őket. Dóra

    VálaszTörlés
  8. Elmondhatatlanul finom lett, még soha nem ettem ilyen jó palacsintát paleós változatban. Teljesen hagyományos palacsinta ízű, a színe sötétebb csak, de hát az kit érdekel? :D Köszönöm az egyszerű, gyors és finom receptet! További soksok találmányokat neked!

    VálaszTörlés
  9. A spórolós verziónál a gesztenyeliszt helyett csinálhatom mandulaliszttel? :)

    VálaszTörlés
  10. Az alapreceptnél a fél dl cocomas mihez kell? :)

    VálaszTörlés