Imádom, és a palacsinta iránti szenvedélyem végtelen. Amióta kipróbáltam gesztenyelisztből, túl sokszor került az asztalra, reggelinek, vacsorának, desszertnek, bármikor. Még mindig nem untam meg. Új kisérletek alapja, van már spórolós variáció is. Az első adagot hümmögve fogyasztottuk el, paleotúróval, úgy 5 perc alatt. Ha kipróbálod, rájössz, miért.
A paleo kókusztúró lehetne egy külön fejezet, mert annyira megadja azt az ízt, amely az igazi túrótöltelék sajátja, csak még pikánsabb a kókusz finom ízétől. Nem hittem, hogy kókuszreszelékből működhet, de igen.
Alaprecept
Hozzávalók (10-12 db-hoz, 20 cm-es serpenyőben)
- 3 tojás- 7 lapos evőkanál gesztenyeliszt
- fél dl cocomas
- 1 dl szénsavas víz
- 2 evőkanál paleolaj
- 1 csipet só
- 1 evőkanál eritrit
- 4 evőkanál paleolaj a sütéshez
Elkészítés
Gyors és egyszerűA 3 tojást a szénsavas vízzel, csipet sóval, eritrittel, 2 evőkanál paleolajjal kikeverjük, hozzáadagoljuk a gesztenyelisztet és csomómentesre keverjük. Ugyanúgy képes csomósodni, mint a hagyományos búzaliszt. 5 perc pihentetés után palacsintasütőben kb fél dl-es adagokból vékony, jól forgatható palacsintát sütünk, oldalanként 1-1 perc alatt megsül. Ízlés szerinti töltelékkel tálaljuk.
Spórolós verzió
Hozzávalók kb. 14-16 db-hoz
- 3 tojás- 2,5 dl szénsavas víz
- 6 lapos evőkanál gesztenyeliszt
- 1 enyhén púpos evőkanál szezámliszt
- 1 enyhén púpos evőkanál lenmagliszt
- 2 evőkanál paleolaj
- 4 evőkanál paleolaj a sütéshez
- 1 evőkanál eritrit
Elkészítés a fenti sorrend szerint, de olcsóbb, kiadósabb variációban. Talán még könnyebben forgatható a szezám- és lenmaglisztnek köszönhetően, viszont egyáltalán nem érződik az ízén.
Töltelék
Paleo kókusztúró
Higgy benne! :)
Hozzávalók
- 6 evőkanál ledarált kókuszreszelék- fél citrom leve
- 1 citrom héja
- édesítés ízlés szerint (pl. 3 evőkanál eritrit)
- vanília kivonat bőséggel (pl. 1 teáskanál)
- fél dl cocomas
- 1 dl forró víz
- 1 tk útifűmaghéj (opcionális)
Elkészítés
Ledaráljuk a kókuszreszeléket, beleszórjuk az útifűmaghéjat, felöntjük a forró vízzel, pihenni hagyjuk 8-10 percet. Közben belereszeljük a citromhéjat, hozzányomjuk a citromlevet, édesítőt és vaníliát adunk hozzá. Összeforgatjuk, majd a végén lazítjuk fél dl cocomassal. Ez adja meg neki a könnyedséget, a habos állagot, ettől lesz selymes és jól kenhető. Íze, ha kellő fűszerezést kap, megtévesztésig hasonlít a túróhoz. Ez a mennyiség kb. 10 db palacsinta tölteléke.Paleo csokikrém
Hozzávalók
- 6 kocka 80%-os étcsoki- 1 evőkanál eritrit
- 2 evőkanál paleolaj
- fél dl cocomas
- vanília kivonat ízlés szerint (nálam egy teáskanál)
Hát ez, szenzációs volt!!! A gyerekeim, akik csak a hagyományos palacsintát szeretik, falták. Lehet, rég nem kaptak hagyományosat? ;) Minden esetre köszönöm Neked a receptet, megtartom! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett és hogy bevált a recept. Ezzel mi is így vagyunk. Nem hittem, hogy ilyen finom lesz, most meg mindig csak ezt sütném. :)
TörlésOliva olajjal, vagy kókusz zsirral nem jó?
VálaszTörlésmi kókusz zsírral csináltuk itthon és nagyon jó lett
TörlésSzerintem barmilyen zsiradekkal mukodhet. :)
TörlésSzia, jól hangzik, kipróbálom! Köszi a receptet. Egy technikai kérdés: hogyan "daráljuk a kókuszreszeléket"?
VálaszTörlésEn kavedaralon szoktammindent ledaralni. Jol működik. :)
TörlésÉn ugyanúgy szoktam, mint pl a mandulát, zöldségaprítóval :)
VálaszTörlésKöszönjük ezt a mennyei receptet! A férjemnek (aki ugyebár nagy kritikus)is nagyon ízlett, azt mondta, ha legközelebb is kedvem támadna ilyen palacsintát sütni: ne fogjam vissza magam! :-D Én 3 db palacsintát ettem meg, utána semmi discomfort érzésem nem volt, bőven elég volt! Isteni! :-D
VálaszTörlésAz en ferjem is nagy kritikus. :-) de ezt ő is szereti. Ma is keszult egy adag.
TörlésSzia :-)
VálaszTörlésMandulalisztbol is el lehet kesziteni? Most csak az van itthon, de nagyon megkivantam a posztod alapjan :-)
Abbol inkabb az amerikai palacsintat javasolnam es egesz kicsi meretet h jol lehessen forgatni. A mandulaliszt eleg morzsalodos, szerintem...
TörlésKoszonom :-)
TörlésMegcsináltam ezt is és az amerikai palacsintád is. A páromnak is ízlett mindkettő, ami nekem nagy öröm. Az amerikai palacsintánál sajnos csak gesztenyelisztem volt itthon, habos lett a tészta, ahogy írtad, de nagyon nehéz volt megfordítani, és sütés után már nem olyan vastag, mint a képeiden. De finom lett. Be kell szereznem egy kisebb méretű palacsintasütőt is. :) Én sült almával és pirított mandulával töltöttem őket. Dóra
VálaszTörlésElmondhatatlanul finom lett, még soha nem ettem ilyen jó palacsintát paleós változatban. Teljesen hagyományos palacsinta ízű, a színe sötétebb csak, de hát az kit érdekel? :D Köszönöm az egyszerű, gyors és finom receptet! További soksok találmányokat neked!
VálaszTörlésA spórolós verziónál a gesztenyeliszt helyett csinálhatom mandulaliszttel? :)
VálaszTörlésAz alapreceptnél a fél dl cocomas mihez kell? :)
VálaszTörlés