2013. április 24., szerda

Paleo paraj, avagy a spenótfőzelék újraértelmezése

Igazi klasszikus. A legnagyobb furcsaság, hogy paleo előtt utoljára kisgyerek koromban ettem, amikor még nem tudtam nekem mondani rá. Aztán úgy 26 évre kimaradt az életemből. Egyre többet motoszkált a fejemben, hogy főzeléket kellene enni, de paleoban azért nem mindegyik beilleszthető. Így történt, hogy nem hagyott nyugodni a spenótfőzelék gondolata. Egy igazi vegetáriánus bomba, amelyhez egyáltalán nem hiányzik a hús.

Íme, ez a gyönyörűség. Igazi íz- és színkavalkád, vitamin bomba, felfrissít és energiával tölt fel.

 

Hozzávalók 4 adaghoz

- 1 csomag mindenmentes natúr parajpüré
- 1 nagy evőkanál zsír
- 5 dl víz
- 3 cl cocomas
- 1 púpos teáskanál szezámliszt
- 2 evőkanál mandulaliszt
- 3 teáskanál házi ételízesítő
- 3 tekerés frissen őrölt bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db 25 dkg-os édesburgonya (helyette lehet répa, zeller)- 1 evőkanál zsír
- 1 teáskanál útifűmaghéj (elhagyható)
- csipet só
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 8 db tojás feltétnek


 

Elkészítés

A kiolvasztott parajt a 4 dl vízzel, ételízesítővel, borssal feltesszük főni. Közben rántást készítünk a zsírból és a mandulalisztből a 3 gerezd zúzott fokhagymával (nem szabad sokáig pirítani, kb. 1 perc kis lángon), felöntjük 1 dl vízzel és a spenóthoz öntjük.
Főzzük kb. 15 percet. Ez idő alatt elkészítjük a habarást: 3 cl cocomas, 2 cl forró víz, csipet só, 1 teáskanál szezámliszt. Ezzel sűrítjük a végén, majd 5 percig főzzük még. További opció a szódabikarbóna a főzés elején, mely lazítja a textúráját az ételnek, és az 1 teáskanál útifűmaghéj a habarás után, mely sűrít és kellemes, habos állagot ad a főzeléknek.

Amíg a főzelék elkészül, megfőzzük a 8 db tojást (titka: forró vízben odatenni, forrásnál a vizet lezárni, fedővel lefedni és 10 percig hagyni "melegedni". Ez alatt tökéletesre fő.), és megsütjük a meghámozott, kockára vágott édesburgonyát.

Tálaláskor a karikára vágott tojást és a sült édesburgonyát ráhalmozzuk.



1 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon jól néz ki a spenótfőzeléked és most megkívántam, mióta paleózom, nem ettem ilyet. Viszont érdekelne, hogy nem lesz-e kókuszízű? Tökfőzeléket próbáltam már Cocomassal készíteni, de szinte ehetetlenül kókuszos lett. Köszönöm!

    VálaszTörlés