Ez a recept még tavaly született, azóta sokszor készült újra, de mivel az
első variáció már jól összeállt, így semmit nem változtattam rajta.
Számomra a hagyományos, még a nagymamám féle süteményeket idézi. Amint
betettem a sütőbe, türelmetlenül várom annak a pár percnek a leteltét, ami után
megérzem a fahéj és az alma csodálatos illatát.
A tészta
semleges ízű omlós, linzeres talp az egyszerre édes és savanykás, puha, reszelt
alma számára.
Hozzávalók
Tészta
3 közepes (M) tojás
5 púpos evőkanál nyílgyökér liszt (vagy tápióka keményítő)
3 púpos evőkanál finom szemcsés kókuszliszt (vagy mandula liszt, azzal semlegesebb ízű)
2 púpos evőkanál szezámliszt (nem lesz szezám íze)
2 púpos evőkanál eritrit
1 dl víz
1/3 csomag foszfátmentes sütőpor
csipet só
1 nagy evőkanál kókuszzsír (ne legyen még folyós)
1 evőkanál citromlé
5 púpos evőkanál nyílgyökér liszt (vagy tápióka keményítő)
3 púpos evőkanál finom szemcsés kókuszliszt (vagy mandula liszt, azzal semlegesebb ízű)
2 púpos evőkanál szezámliszt (nem lesz szezám íze)
2 púpos evőkanál eritrit
1 dl víz
1/3 csomag foszfátmentes sütőpor
csipet só
1 nagy evőkanál kókuszzsír (ne legyen még folyós)
1 evőkanál citromlé
Töltelék
1,5 kg savanykásabb alma (pl idared)
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál eritrit
1 lapos teáskanál őrölt fahéj
1 lapos evőkanál kókuszliszt vagy mandulaliszt
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál eritrit
1 lapos teáskanál őrölt fahéj
1 lapos evőkanál kókuszliszt vagy mandulaliszt
Elkészítés
A tojást kikeverjük a vízzel, beleszórjuk a lisztféléket, az édesítőt, a
sütőport, mehet rá a citromlé, csipet só, majd a kókuszzsír. Ez legyen lágy, de
nem folyós. Mikor már minden hozzávaló belekerült, először kanállal, majd
kézzel elkezdjük forgatni, gyúrni. A tészta nagyjából összeáll. 10 percig
pihentetjük, így elnyeri csaknem végleges sűrűségét. Ha nem elég linzeres,
omlós, akkor mehet még hozzá valamelyik lisztből. Fél órára fagyasztóba kerül a
tészta, erre mindenképp szükség van, hogy nyújtáskor könnyebb legyen dolgozni vele.
Amikor kivettem, meglepődtem, mennyire formázható és igazi linzer féle.
Amikor kivettem, meglepődtem, mennyire formázható és igazi linzer féle.
Amíg jó hideg, gyors mozdulatokkal két sütőpapír között el kell nyújtani (én 25*35-as tepsibe tettem, így kb. fél cm lett a vastagsága, kicsit feljön majd), majd a felsőt lehúzni, az alsóval pedig a formába tenni.
Amíg a tészta pihent a hűtőben, az almatölteléket össze lehet dobni: hámozzuk, reszeljük, kinyomkodjuk a levét és végül összeforgatjuk a többi hozzávalóval.
Nem dinszteltem, így nyersen ment a tészta tetejére.
180 fokon sült 40-45 percet, az alatt az alma megpuhul, sajnos összeesik, de fantasztikus íz kavalkáddá érik össze.
Ha kisebb formában sütöd, akkor be is fedheted a tetejét még egy réteggel, vagy maradék tésztából morzsolsz vagy sodorsz a tetejére. Illik hozzá, ha az almára durvára darált diót szórsz. Én most még egy adagot készítettem a tésztából a tetejére.
A felső réteg tésztának külön trükkje van: amikor azt is kinyújtottad két
sütőpapír között vékonyra és lehúztad róla a felső réteget, akkor nagyon
óvatosan rá kell fektetni az alma töltelékre úgy, hogy felül legyen a
sütőpapíros része. Ha sült 15 percet (ekkor már ki szabad nyitni a sütőt),
akkor könnyedén lehúzható róla a papír. Nyersen ez nem biztos, hogy fog sikerülni.
Ez eddig az a recept, ami legjobban hasonlít a paleo előtti süteményhez.
Ez eddig az a recept, ami legjobban hasonlít a paleo előtti süteményhez.
Kedvencem, amikor reggelire fogyasztom valamilyen felforrósított magtejjel.
Na, úgy tényleg a gyerekkoromat idézi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése