2014. október 31., péntek

Békebeli almás pite



Ez a recept még tavaly született, azóta sokszor készült újra, de mivel az első variáció már jól összeállt, így semmit nem változtattam rajta.

Számomra a hagyományos, még a nagymamám féle süteményeket idézi. Amint betettem a sütőbe, türelmetlenül várom annak a pár percnek a leteltét, ami után megérzem a fahéj és az alma csodálatos illatát.
A tészta semleges ízű omlós, linzeres talp az egyszerre édes és savanykás, puha, reszelt alma számára.





Hozzávalók
Tészta
3 közepes (M) tojás
5 púpos evőkanál nyílgyökér liszt (vagy tápióka keményítő)
3 púpos evőkanál finom szemcsés kókuszliszt (vagy mandula liszt, azzal semlegesebb ízű)
2 púpos evőkanál szezámliszt (nem lesz szezám íze)
2 púpos evőkanál eritrit
1 dl víz
1/3 csomag foszfátmentes sütőpor
csipet só
1 nagy evőkanál kókuszzsír (ne legyen még folyós)
1 evőkanál citromlé


Töltelék
1,5 kg savanykásabb alma (pl idared)
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál eritrit
1 lapos teáskanál őrölt fahéj
1 lapos evőkanál kókuszliszt vagy mandulaliszt
 

Elkészítés
A tojást kikeverjük a vízzel, beleszórjuk a lisztféléket, az édesítőt, a sütőport, mehet rá a citromlé, csipet só, majd a kókuszzsír. Ez legyen lágy, de nem folyós. Mikor már minden hozzávaló belekerült, először kanállal, majd kézzel elkezdjük forgatni, gyúrni. A tészta nagyjából összeáll. 10 percig pihentetjük, így elnyeri csaknem végleges sűrűségét. Ha nem elég linzeres, omlós, akkor mehet még hozzá valamelyik lisztből. Fél órára fagyasztóba kerül a tészta, erre mindenképp szükség van, hogy nyújtáskor könnyebb legyen dolgozni vele.
Amikor kivettem, meglepődtem, mennyire formázható és igazi linzer féle.

Amíg jó hideg, gyors mozdulatokkal két sütőpapír között el kell nyújtani (én 25*35-as tepsibe tettem, így kb. fél cm lett a vastagsága, kicsit feljön majd), majd a felsőt lehúzni, az alsóval pedig a formába tenni.

Amíg a tészta pihent a hűtőben, az almatölteléket össze lehet dobni: hámozzuk, reszeljük, kinyomkodjuk a levét és végül összeforgatjuk a többi hozzávalóval.
Nem dinszteltem, így nyersen ment a tészta tetejére.
180 fokon sült 40-45 percet, az alatt az alma megpuhul, sajnos összeesik, de fantasztikus íz kavalkáddá érik össze.

Ha kisebb formában sütöd, akkor be is fedheted a tetejét még egy réteggel, vagy maradék tésztából morzsolsz vagy sodorsz a tetejére. Illik hozzá, ha az almára durvára darált diót szórsz. Én most még egy adagot készítettem a tésztából a tetejére.
A felső réteg tésztának külön trükkje van: amikor azt is kinyújtottad két sütőpapír között vékonyra és lehúztad róla a felső réteget, akkor nagyon óvatosan rá kell fektetni az alma töltelékre úgy, hogy felül legyen a sütőpapíros része. Ha sült 15 percet (ekkor már ki szabad nyitni a sütőt), akkor könnyedén lehúzható róla a papír. Nyersen ez nem biztos, hogy fog sikerülni.

Ez eddig az a recept, ami legjobban hasonlít a paleo előtti süteményhez.


Kedvencem, amikor reggelire fogyasztom valamilyen felforrósított magtejjel. Na, úgy tényleg a gyerekkoromat idézi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése