2014. november 18., kedd

Tepertős paleo pogácsa

Két év paleo alatt nem sok kísérletet tettem a pogácsa feltámasztására, pedig anno az volt a kedvenc sós házi finomságom. Anyósom pogácsáját azért visszasírom olykor. Nagyon érti a módját. :)

Ez a recept egy gyors ötlettől vezérelve született és rögtön egy nagy tepsinyi mennyiséggel kezdtem.
Elsőre jól sikerült, azóta az ismétlések is ezt igazolják.

És hogy a hedonizmusom ismét előtérbe kerüljön: a belegyúrt tepertő mellé azért még "megkínáltam" a tetejét némi érlelt sajttal is. A célom az volt az alapanyagok kiválasztásával és az arányok megtalálásával, hogy ne egy magízű, csak formájában pogácsára hasonlító valamit süssek, hanem ízében is visszaköszönjön a régi kedvenc.

Ismét rá kellett jönnöm, hogy a paleoban jó sütni, minden olyan gyorsan elkészül, nincs kelesztés, nincs hosszú órákig történő várakozás, kigondolok egy finomságot, és a sütőpornak hála percek múlva már kerülhet a sütőbe.


Hozzávalók 30-40 darabhoz (3 cm-es kiszúróval)

2 tojás
1,2 dl víz (jól jön egy mérce)
1 evőkanál Paleolaj (a tepertő miatt nem kell több)
10 dkg ledarált tepertő vagy 6 dkg tepertőkrém (ez zsírosabb, azért kell kevesebb belőle)
8 púpos evőkanál tápióka keményítő (ez kb. 15 dkg)
2 púpos evőkanál szezámliszt (kb. 4 dkg)
4 púpos evőkanál mandulaliszt (kb. 70 g)
fél csomag foszfátmentes sütőpor
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál só (aki kevésbé sósan eszik, kicsit kevesebb)


Elkészítés

A tojást keverd el a vízzel és paleolajjal, add hozzá a liszteket, a sütőport, amire ráöntöd a citromlevet, hogy felpezsegjen. Gyúrd össze, majd a végén a só és a tepertő vagy a krém kerüljön bele. Kézzel gyúrható állagú lesz. Ahhoz, hogy jól tudd formázni, hűtsd be fél órára.
Ez után két sütőpapír között kb. 2-2,5 cm-esre nyújtsd el, és szúrd ki a kívánt méretűre. A kiszúrót érdemes valamilyen maglisztbe mártani, hogy ne ragadjon.
Igyekezz gyorsan dolgozni, hogy ne puhuljon vissza a tészta.
A pogácsákat rendezd sütőlapra vagy sütőpapírra, kend le tojássárgájával, rácsozd be egy késsel és hintsd gazdagon reszelt, érlelt sajttal (pl. Pannónia, Cheddar, Parmezán, ementáli típusúak, stb.).

180 fokon, alsó-felső sütésen kb. 25 perc alatt készre sül. Az omlós, illatos, finoman tepertős pogácsákat rendezd batyuba és jól takard le kendővel, hogy ne száradjon ki.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése