2015. január 13., kedd

Gyömbéres sült sárgarépa

Paleo óta tudom, hogy a zöldségekre másképp is lehet gondolni, mint nyers, párolt vagy főtt köretként. Sőt, azokat a zöldségeket is fogyasztjuk a főételek mellé kísérőnek, amiről régen el sem tudtuk képzelni, hogy azon kívül is jók valamire, mint a levesbe tenni.

Ez alatt a néhány év alatt kiismertük és megszerettük a gyökérzöldségeket, a gumósokat, a cukkinit nem csak rántva tudjuk elképzelni és most már túl látunk a krumplin és a rizsen.

Ízek, zamatok, kulináris csodák kerülnek a tányérunkra. Bevallom, paleo óta nem is akkora élmény étterembe menni, mint régen, mert kevés helyen tudnak lenyűgözni. Tisztelet a jobb helyeknek, de javarészt a köretek között még csak egy grill zöldség sem szerepel vagy ha igen, ritka kivétel, hogy ízesen, változatosan tudnák elkészíteni. Leginkább mint szükséges rossz gondolnak rá.
Hiányzik a fantázia, a lenyűgözni akarás, az újítási kedv. Nagy többségben megragadtak a szokásos sült krumpli- párolt rizs kockázatmentes "hagyományainál".

Itthon a köretek változatosak, fűszeresek, újító kedvvel kombináltak.

Egyik ilyen kedvenc variációm az egyébként csak húslevesben népszerűsített sárgarépa feltámadása a gyömbér egzotikus íze alatt.


Hozzávalók 2 főre

kb. fél kg tisztított sárgarépa
fél mokkáskanál őrölt gyömbér
lehetőleg frissen őrölt bors
himalája só
apróra vágott metélő hagyma (snidling) ízlés szerint

A sütéshez két púpos evőkanál kemény kókuszzsír.


Elkészítés

A répát kb. 6-7 cm hosszúra és fél cm vastagra szeletelem, majd 2-3 adagban odateszem sülni a már forró kókuszzsíron. Néha átforgatva enyhén karamellizáltra pirítom.
Konyhai papírtörlőre szedem és ismételem, míg el nem fogy.

Még forrón megforgatom himalája sóban, és meghintem az őrölt gyömbérrel, majd néhány tekerés borssal zárom.
Tálaláskor a tetejét apróra vágott snidlinggel szórom meg.



A forró répa szinte beissza a fűszereket, melyek ízei a kókuszzsírban szépen feloldódnak és bevonják a répa hasábokat.

Sült húsok, májas ételek mellé a maga enyhe édességével kiváló kísérő. De önmagában egy húsmentes vacsorának is jó választás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése