2013. március 21., csütörtök

Paleo kókusztej és mandulatej házilag

A paleoban ugyan le kell mondanunk az állati eredetű tejekről, de nem kell lemondanunk a tejes finomságokról. Itt van helyette a növényi magtej.
Ha elrettentél a bolti magtejek árától és összetételétől (hitted volna, hogy a mandulatejben 2% mandula van és rengeteg cukor??? Na, ennyit az egészségről, ha boltban veszed.), akkor itt van neked 3 házi magtej receptje.
Amióta ezeket a recepteket kikísérleteztem, nem veszek bolti magtejet. Bármikor, amikor elfogy, 20 perc alatt készítek egy adagot. Mindegyik olcsó, finom, krémes, és nagyon friss.
Ha kipróbálod valamelyiket, te sem akarsz már másikat készíteni.

Ami a magokból megmarad sem vész kárba, kiváló süteményekbe.



Kókusztej házilag

Hozzávalók

8 dl víz
1 csipet só
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
A vizet felteszem főni a kókuszreszelékkel, 10 perc gyöngyöző forrás után még forrón turmixgépbe teszem, többször elindítva úgy 10 percig forgatom, ezzel jól kijön belőle minden íz és kókuszszír. Szűrőn átszűrom, a reszeléket egy fakanál segítségével a lehető legszárazabbra nyomom. Üvegbe töltöm és ha nem fogyna el azonnal, hűtöben 3-4 napig biztosan eláll.

Kókusz imádóknak ajánlom.



Mandulatej házilag

Hozzávalók

3 púpos evőkanál darált mandula
5 dl víz
1 csipet só

Elkészítés
Ugyanaz a menete, mint a kókusztejnél.

Íze semleges, enyhén édeskés, kávé, forró csoki ideális alapanyaga. Bármily meglepő, jól habosítható. A fotón a bizonyíték. Ha krémesebbet szeretnél, kb. 3 dl víz kell hozzá.

Ajánlom azoknak, akik semleges ízű tejre vágynak.





Kókuszos mandulatej házilag

Nálam a nagy kedvenc

Hozzávalók

3 púpos evőkanál kókuszreszelék
3 púpos evőkanál darált mandula
8 dl víz
1 csipet só

Elkészítés
Ugyanúgy, mint a többi magtejet.

Enyhe kókusz ízű, színre gyönyörű fehér, finom krémes és zsíros tej. Kávéba imádni való.

Mindenképp ki kell próbálnod, ha nyitott vagy az újdonságokra.


6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon friss paleo-s vagyok, most ismerkedek a dologgal, viszont azt már rögtön tudtam, hogy nem tudok lemondani a reggeli tejeskávémról. A bolti kókusztej borzalmasan drága, de szerencsére rátaláltam a receptjeidre! Ezer hála és köszönet érte! Kipróbáltam a kókusztejet, egyszerűen isteni!!!! Nagyon finom, krémes, és ezerszer finomabb az eddig fogyasztott "normális" tejnél! :) :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Kipróbáltam a kókuszos mandulatejet, isteni finom! Köszönöm! Egy kérdés, kérés: a kinyomkodott anyagra lenne ötleted? Nem szívesen dobnám ki... Ha például muffint sütnék belőle, hány tojást verjek fel hozzá? És mennyi zsiradékot adjak hozzá? Jól gondolom, úgy 6 darab muffin jön ki a 6 kanál száraz alapanyagból? Előre is köszönöm! Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én az alábbiakat olvastam a kérdéseddel kapcsolatban: "A visszamaradó reszeléket tepsibe simítom, alacsony hőfokon kiszárítom, majd finomra őrlöm: ez a házi kókuszliszt."

      Törlés
  3. Szia Gabi!

    Én is most ismerkedek a Paleoval, tudnál nekem abban segíteni, hogy a pálmaolaj az megengedett-e vagy sem és hogy a kókuszzsírt, amit boltban veszek, hogy tudnám könnyen kiszedni, mert mindig bosszankodok vele. Válaszodat előre is köszönöm! Szép napot, Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szobahőmérsékleten olvad, így ha mikrózni nem akarod, tedd a fűtőtest közelébe.
      Úgy tudom a pálmaolajban sok méreganyag is van, így ha teheted maradj a kókusz zsírnál.

      Törlés
  4. Szia Gabi!

    Megcsináltam a kókusz tejet.Az a kérdésem van, hogy 8 dl vízből mennyi tej lesz.Nekem olyan 5 dl körűl van!Az jó vagy kevés_

    Köszönet Niki

    VálaszTörlés