2013. március 25., hétfő

Szilvás csokikrémmel töltött rusztikus máktorta


Paleo óta kedvencem a mák, vagyis a mákliszt, mert a mák karakteres ízét megtartotta, de az omega 6 szépen kimaradt belőle. Jól veszi fel a vizet, ezért nagyon kiadós. A 300 grammos zacskó vagy 5-6 torta alapanyaga. A mák barátja a kókusz és a szilva. Ezek triumvirátusa találkozik ebben a költeményben.
Csak bírd abbahagyni! :)



Hozzávalók 8 kisebb szelethez

Torta

3 tojás
fél dl víz
1 csipet só
2 evőkanál xilit
10 csepp stevia folyadék
2 púpos evőkanál olajtalanított mákliszt
3 púpos evőkanál ledarált kókuszreszelék
1 csapot teáskanál útifűmaghéj
1/3 csomag sütőpor
2 evőkanál paleolaj
vanília aroma/kivonat ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
Piskóta módjára elkészítjük: 3 tojást kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vízzel, édesítőkkel, citromhéjjal, olajjal. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. A sárgájához adjuk a máklisztet, kókuszreszeléket (ez is nagyon felveszi a vizet), az útifűmaghéjat, vaníliát, sütőport és krémesre keverjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot.
Kisebb (nekem úgy 15 cm) tortaformába tesszük (szilikonnál semmi macera, fémnél sütőpapírral), 175 fokon 35-40 percig (tűpróbáig) sütjük. Hülni hagyjuk, majd kettévágjuk.

Szilvás csokikrém

Hozzávalók
5 kocka 80%-os étcsoki
1,5 evőkanál olajtalanított törökmogyoróliszt
1,5 dl víz
1 kiskanál kakaópor
vanília aroma/kivonat
10 csepp stevia folyadék
1 teáskanál házi szilvalekvár (cukormentes)
Elkészítés:
Csokit és az olajat összeolvasztjuk, beleszórjuk a mogyorólisztet, kakaót, rá a vizet, édesítőt, vaníliát, lekvárt. Ez a kevés lekvár különleges, pikáns ízt kölcsönöz a krémnek.
Folyamatosan keverjük 3 percig, szép krémes, habos állagú lesz. Meglepően nagy mennyiség lesz ennyi hozzávalóból. A kettévágott tortát megkenjük vele és még az oldalára is jut.

Csokibevonat

5 kocka megolvasztott étcsoki és 1 ek paleolaj keverékéből. Tetejére díszítésnek aprított aszalt sárgabarack kerül.
Elkészítési idő sütéssel együtt kb 70 perc.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése