Amíg nem próbáltad, nem hiszed el, hogy három szokványos, már-már salátának nem tervezett alapanyagból micsoda finomságot, igazi ropogós gourmet élményt lehet varázsolni egy még annál is jobb sertéssült mellé. Mindenkinek nagyon ajánlott az asztalra varázsolni, főként, ha nincs kedvünk a tűzhely mellett állni, mert a saláta pucolással együt 15 perc, a hús meg sül felügyelet nélkül is. Ráadásul minél tovább és minél kisebb tűzön, annál omlósabb lesz. Ez volt az első trükk. :) A második a receptben.
Hozzávalók 4 személyre
- kb. 1 kg-os darab bőrös, csont nélküli sertéscomb
- Natúr flekken fűszerkeverék
- bors, só
- fél dl paleolaj
- 1 fej fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
A salátához:
- kb. fél kg répa (nálam 3 nagy db)
- 1 db nagyyobb nyers cékla
- 1 nagyobb édes narancs
- 5 cm-es darab póréhagyma
- só, bors
- 1 tk. Xilit
- 3 evőkanál balzsamecet
- 4 evőkanál paleolaj
- 1 ek napraforgómag
- 1 ek szezámmag
Elkészítés
A húst lehetőleg előző este a szalonnával és a fokhagymával megspékeljük, a fűszeres olajjal (só, bors, natúr fűszer, paleolaj) jó alaposan bedörzsöljük, majd a hűtőben pihentetjük. Sütéskor a tepsibe bőrrel lefelé tesszük és végig úgy is hagyjuk (ez a trükk, hogy nagyon ropogós legyen), sem zsíradék, sem víz nem kell alá. Alufóliával lefedjük, majd 220 fokon alsó-felső sütésen 40 percet sütjük. Ekkor visszavesszük 170 fokra és 1,5 órán át sütjük. Ha nem sietünk, akkor 130 fokra tesszük és úgy 2,5-3 órát endedünk neki a sütőben puhulni. Ilyen omlós húst még biztos nem ettél.
- kb. 1 kg-os darab bőrös, csont nélküli sertéscomb
- Natúr flekken fűszerkeverék
- bors, só
- fél dl paleolaj
- 1 fej fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
A salátához:
- kb. fél kg répa (nálam 3 nagy db)
- 1 db nagyyobb nyers cékla
- 1 nagyobb édes narancs
- 5 cm-es darab póréhagyma
- só, bors
- 1 tk. Xilit
- 3 evőkanál balzsamecet
- 4 evőkanál paleolaj
- 1 ek napraforgómag
- 1 ek szezámmag
Elkészítés
A húst lehetőleg előző este a szalonnával és a fokhagymával megspékeljük, a fűszeres olajjal (só, bors, natúr fűszer, paleolaj) jó alaposan bedörzsöljük, majd a hűtőben pihentetjük. Sütéskor a tepsibe bőrrel lefelé tesszük és végig úgy is hagyjuk (ez a trükk, hogy nagyon ropogós legyen), sem zsíradék, sem víz nem kell alá. Alufóliával lefedjük, majd 220 fokon alsó-felső sütésen 40 percet sütjük. Ekkor visszavesszük 170 fokra és 1,5 órán át sütjük. Ha nem sietünk, akkor 130 fokra tesszük és úgy 2,5-3 órát endedünk neki a sütőben puhulni. Ilyen omlós húst még biztos nem ettél.
Mire elkészül, a saját gőzében szépen átpuhul, a bőr pedig hihetetlenül ropogós lesz.
Salátához megpucoljuk a zöldségeket, a répát és a céklát zsülienre vágjuk (szeletelővel gyorsan megy), a póréhagymát nagyon vékony karikákra, a narancsot kis darabokra. Mindet összeforgatjuk, éppen hogy sózzuk. Az öntet szándékosan nem domináns, hogy a zöldségek együttes zamata érződjön. Összekeverjük a balzsamecetet, paleolajat, borsot, xilitet és a salátára öntjük. Tálaláskor már a tányérokon magokkal szórjuk a tetejét.
Salátához megpucoljuk a zöldségeket, a répát és a céklát zsülienre vágjuk (szeletelővel gyorsan megy), a póréhagymát nagyon vékony karikákra, a narancsot kis darabokra. Mindet összeforgatjuk, éppen hogy sózzuk. Az öntet szándékosan nem domináns, hogy a zöldségek együttes zamata érződjön. Összekeverjük a balzsamecetet, paleolajat, borsot, xilitet és a salátára öntjük. Tálaláskor már a tányérokon magokkal szórjuk a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése