2013. március 19., kedd

Tökmagos kis cipó

Azt hiszem, másnak is feltűnt, hogy az egyik kedvencem a tökmagliszt. Karakteres íze, furcsa színe, jó víz- és zsírfelvevő képessége konyhám alapanyagává tette. Főként kenyerek és sós finomságok készítésekor biztos, hogy eszembe jut. Én ugyan elég sósan főzök, mégis tapasztalat szerint érdemes a tökmagliszt használatakor kevésbé sózni.
Új alapanyagom az útifű maghéj, habár nem olcsó, de nagyon kiadós, 100 gr-os csomag több hónapig elég, viszont elengedhetetlen a levegős, puha kenyerekhez, sütikhez.
A paleo elején még nagyon kellett nekem a kenyér, azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. Az első 1-2 hónapban szinte erre irányult a legtöbb kísérletem. Megérte, mert igazi remekművek születtek.
Ez a recept hűen utánozza az igazi, magos kenyeret, lyukacsossága könnyűvé teszi, belseje nem vizes, puha, ruganyos. Kívül ropogós, mint a hagyományos frissen sült kenyér,  és nincs tojás íze.
A mennyiség egy nagyobb zsömle mérete, de kiadósága felér egy fél veknivel.


Hozzávalók

1 tojás
negyed teáskanál sütőpor
2 evőkanál tökmagliszt
1 evőkanál lenmagliszt
1 evőkanál szezámliszt
1 teáskanál zsír
fél teáskanál útifű maghéj
kevés víz (2-3 cl)

Elkészítés

Tojást a sóval, a kevés vízzel és a zsírral (szobahőmérsékletű) összekeverjük egy műzlis tálban. Beletesszük a liszteket és az útifű maghéjat, a sütőport, úgy 3 percig nagy mozdulatokkal keverjük, hogy minél több levegőt juttassunk bele. Végül a tetejét rusztikusra formázzuk a kanállal (felhúzkodjuk, hogy legyenek rajta kiálló részek, amik majd ropogósak lesznek), csak 1-2 percet pihentetjük, mert az útifű maghéjnak nem tesz jót, ha elkezdi sütés előtt felvenni a vizet, akkor nedves marad a kenyér belseje. Ha sietünk, süthetjük max. fokozaton 5 percig mikróban, majd 5 perc grill, hogy ropogós legyen (utóbbi nem maradhat el az élmény miatt). Ha ráérős a reggel, 180 fokon, alsó-felső sütésen úgy 25-30 perc kell neki. Rácson félig kihűtjük, úgy frissen szeleteljük és zsírral kenve igazi kenyér élmény. Tipp: mehet bele fokhagyma és szárított zöldfűszer, de én szeretem a natúr ízét is.

6 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi!
    Húsvéti menünk része lett a csupacsokis kalács,ami
    hogy is mondjam mennyei:-)))Hálás köszönet érte!!!
    Üdv.:
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa,
      nagyon örülök, hogy tetszett a recept és hogy elkészítetted a finomságot. Nagyon kedves Tőled, hogy visszajeleztél, jó olvasni, ha másnak is ízlenek az általam főzött ételek. Üdvözlettel, Gabi

      Törlés
  2. Ez az útifű maghéj kiváltható mással vagy elhagyható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Alexa, nyugodtan elhagyhatod. :) Igazság szerint én a plusz rostforrás miatt szeretem és azért, mert lazábbá, lyukacsosabbá teszi a tésztát. De a nélkül is tökéletes az eredmény. Jó sütögetést! :)

      Törlés
  3. Szia :) Ki próbáltam és nagyon finom volt! :) Csak szezámliszt helyett zablisztet tettem bele,és kihagytam az útifű maghéjat is. Viszont az enyém nem így nézett ki..nekem az egész zöld lett, de nagyon finom volt.
    Köszönöm a receptet :)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Csapott evőkanál vagy púpos kell a liszt? Nálad mekkora a max fokozat a mikróban?

    VálaszTörlés