Azt hiszem, másnak is feltűnt, hogy az egyik kedvencem a tökmagliszt. Karakteres íze, furcsa színe, jó víz- és zsírfelvevő képessége konyhám alapanyagává tette. Főként kenyerek és sós finomságok készítésekor biztos, hogy eszembe jut. Én ugyan elég sósan főzök, mégis tapasztalat szerint érdemes a tökmagliszt használatakor kevésbé sózni.
Új alapanyagom az útifű maghéj, habár nem olcsó, de nagyon kiadós, 100 gr-os csomag több hónapig elég, viszont elengedhetetlen a levegős, puha kenyerekhez, sütikhez.
A paleo elején még nagyon kellett nekem a kenyér, azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. Az első 1-2 hónapban szinte erre irányult a legtöbb kísérletem. Megérte, mert igazi remekművek születtek.
Ez a recept hűen utánozza az igazi, magos kenyeret, lyukacsossága könnyűvé teszi, belseje nem vizes, puha, ruganyos. Kívül ropogós, mint a hagyományos frissen sült kenyér, és nincs tojás íze.
A mennyiség egy nagyobb zsömle mérete, de kiadósága felér egy fél veknivel.
Hozzávalók
1 tojás
só
negyed teáskanál sütőpor
2 evőkanál tökmagliszt
1 evőkanál lenmagliszt
1 evőkanál szezámliszt
1 teáskanál zsír
fél teáskanál útifű maghéj
kevés víz (2-3 cl)
Elkészítés
Tojást a sóval, a kevés vízzel és a zsírral (szobahőmérsékletű) összekeverjük egy műzlis tálban. Beletesszük a liszteket és az útifű maghéjat, a sütőport, úgy 3 percig nagy mozdulatokkal keverjük, hogy minél több levegőt juttassunk bele. Végül a tetejét rusztikusra formázzuk a kanállal (felhúzkodjuk, hogy legyenek rajta kiálló részek, amik majd ropogósak lesznek), csak 1-2 percet pihentetjük, mert az útifű maghéjnak nem tesz jót, ha elkezdi sütés előtt felvenni a vizet, akkor nedves marad a kenyér belseje. Ha sietünk, süthetjük max. fokozaton 5 percig mikróban, majd 5 perc grill, hogy ropogós legyen (utóbbi nem maradhat el az élmény miatt). Ha ráérős a reggel, 180 fokon, alsó-felső sütésen úgy 25-30 perc kell neki. Rácson félig kihűtjük, úgy frissen szeleteljük és zsírral kenve igazi kenyér élmény. Tipp: mehet bele fokhagyma és szárított zöldfűszer, de én szeretem a natúr ízét is.
Kedves Gabi!
VálaszTörlésHúsvéti menünk része lett a csupacsokis kalács,ami
hogy is mondjam mennyei:-)))Hálás köszönet érte!!!
Üdv.:
Zsuzsa
Kedves Zsuzsa,
Törlésnagyon örülök, hogy tetszett a recept és hogy elkészítetted a finomságot. Nagyon kedves Tőled, hogy visszajeleztél, jó olvasni, ha másnak is ízlenek az általam főzött ételek. Üdvözlettel, Gabi
Ez az útifű maghéj kiváltható mással vagy elhagyható?
VálaszTörlésSzia Alexa, nyugodtan elhagyhatod. :) Igazság szerint én a plusz rostforrás miatt szeretem és azért, mert lazábbá, lyukacsosabbá teszi a tésztát. De a nélkül is tökéletes az eredmény. Jó sütögetést! :)
TörlésSzia :) Ki próbáltam és nagyon finom volt! :) Csak szezámliszt helyett zablisztet tettem bele,és kihagytam az útifű maghéjat is. Viszont az enyém nem így nézett ki..nekem az egész zöld lett, de nagyon finom volt.
VálaszTörlésKöszönöm a receptet :)
Szia! Csapott evőkanál vagy púpos kell a liszt? Nálad mekkora a max fokozat a mikróban?
VálaszTörlés