2013. március 19., kedd

Tökmagos ropogós

Régen egyáltalán nem voltam édes szájú, mindig a sós nasikat kerestem. Bár paleo óta ez megváltozott. Mégis olykor újra vágyom egy jó ropogós, fűszeres krékerre. Egy ilyen alkalommal született meg ez a recept. Sütéssel együtt maximum fél óra múlva eheted. Nagyon finom csak úgy önállóan, vagy mártogatósok mellé is. Külön kedvencem a kicsit pirultabb darabok, amin a szezámmag íze dominánsabb lesz.


Hozzávalók

4 dkg szezámliszt
6 dkg tökmagliszt
1 evőkanál olvasztott sertés zsír
negyed teáskanál sütőpor
1 evőkanál egész mák
2 ek szezámmag
1 toják
bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring
3 cl víz
 
 

Elkészítés

A tojást, a zsírt, a sót, a fűszereket, a sütőport és a vizet összekeverjük, de nem habosítjuk. Beletesszük a liszteket, a mákot és kanál segítségével jól összekeverjük. Sűrű, szinte gyúrható tésztát kell kapnunk. Érdemes pihentetni néhány percet. Végül 2 sütőpapír között 2 mm-es vastagságúra nyújtjuk, derelye vagy pizzavágóval 3x3 cm-es kis darabokra vágjuk, tetejét szezámmaggal meghintjük. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 15 percig sütjük. Kihűlés után a bevágások mentén feltördeljük. Napokig ropogós marad.
 
 
 



5 megjegyzés:

  1. Megsütöttem. Tényleg fél óra alatt kész lett, és az íze zseniális és tényleg ropogós. Bár ellenkezik a paleo elvekkel, de volt itthon szarvasgombás vaj, azt kentem a tetejére. Mennyei!! Köszi a receptet és még sok ilyet! Virgo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Neked is bejött. :) Szerintem is nagyon finom és mennyire sokoldalú: ahogy Te etted kenyér helyett (abonett helyett), mártogatósnak, sós nasinak, chips helyett. Mennyi lehetőség. :)
      Az a vaj azért jó lehet. :) További jó paleozást Neked!

      Törlés
  2. Megsütöttem, ez az első paleos sütim, most érkeztek az első alapanyagaim.
    Már a nyújtásnál kérdések merültek fel: mitől nem fog ragadni ez a ragadós tészta? Én kis zsírt tettem a sütőpapírra. Mitől nem fog ráragadni a derelyevágóra? Végül késsel vagdostam nagyon óvatosan. Mivel kell megkenni a tetejét, hogy a szezámmag ráragadjon és fényes legyen? Ez utólag derült ki, mert mind az összes szezámmag lepergett róla. Két sütőpapír között hogyan formázom meg négyzet alakúra, tepsi méretre? Az enyém kis összevisszaság lett, itt-ott kilógott a tepsi szélén.
    Nos, ennyit az első kísérletemről.
    Az íze szokandó, de egyáltalán nem rossz.
    Ki fogom próbálni a többit is szép lassan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Büszkeseggel tolt el h ezt valasztottad elso receptnek. :-) Es felhivtad ra a figyelmemet h reszletesebb is lehetne 1-1 leiras. Koszi. :-)

      Törlés
  3. Jó kis recept :) Az ízlésem szerint átalakítottam, mert nem annyira szeretem a tökmagliszt ízét, a mákét annál inkább... De magamhoz képest egészen betartottam a receptet, csak e 2 hozzávaló mennyiségét toltam el egy kicsit (kivéve, amikor elfogyott a tökmagliszt s az nem volt benne, az általam igen kedvelt kendermagliszt viszont igen :) úgy is ízlett). Eleinte nagyon sűrűn készítettem, de utána is rendszeresen sorra kerül, mert ropogós (odavagyok a ropogós ételekért), az íze is kellemes, úti ételnek is igencsak megfelelő...

    VálaszTörlés