A történet egyszerű, kellett már valami húsmentes finomság és valami főzelék-élményre vágytunk. A káposztafélék paleo óta kedvelt finomságok lettek az asztalunkon, legyen az saláta, köret vagy főétel.
Most egy finom, gyerekkori menza érzést hívok elő. Régen volt már ekkora hatással rám egy főzelék.
Hozzávalók 2 személyre
- 70 dkg édes káposzta
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 csapott evőkanál szezámliszt
- 3 dl passzírozott paradicsom (papírdoboz, fél literes, olasz fajta)
- kb. 7 dl víz
- 3 cl citromlé
- ízlés szerint édesítés (mi kevésbé édesen szeretjük)
- babérlevél
- köménymag
- só
- bors
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
Elkészítés
A káposztát vékonyra gyaluljuk, odatesszük főni a paradicsommal, a vízzel, a fűszerekkel, édesítővel, citromlével (nem lesz olyan kellemetlen szaga főzés közben). Fedő alatt kb. 40 percet pároljuk. Elkészítjük a zsírból, a pirospaprikából és a szezámlisztből a rántást, majd a főzelékre öntjük és 5 perc alatt összesűrítjük.
Feltétként mindenmentes termelői virslit vagy fasírtot javasolok hozzá.
A Magyar fajta miért nem jó?
VálaszTörlés-ja, mert hazai igaz? :(