Paleo meggyes piskóta
Szeretek piskótát sütni, de csak paleo óta.
Igazság szerint sütni is csak azóta szeretek. Valahogy régen mintha zsigerből viszolyogtam volna attól a tömény gluténbombától, amit egy hagyományos sütemény jelent. De ma már gyakran és jókat sütök. A piskótánál pedig nincs egyszerűbb.
Ez volt a főpróba Húsvét előtt, aztán az ünnepre megismételtem, mert
nagyon jól sikerült. A gesztenye liszttől igazán finom puha az állaga,
noha a színét enyhén barnásra változtatja, ez mit sem von le élvezeti
értékéből.
Hozzávalók egy kb. 15*25 cm-es tepsihez
7 db tojás
3 evőkanál Paleolaj vagy más zsiradék
csipet só
6 evőkanál eritrit vagy más édesítő
½ csomag foszfátmentes sütőpor
4 púpos evőkanál mandulaliszt
2 púpos evőkanál gesztenyeliszt
1 púpos evőkanál tápióka liszt (keményítő)
4 evőkanál víz
20 dkg fagyasztott meggy lisztbe hempergetve
Elkészítés
Hagyományos módon piskótát készítek (sárgája+édesítő elkever, aztán
belekerül minden más, fehérje sóval habbá ver, a kettőt elegyít), mikor a
tepsibe öntöttem, beleszórtam a meggyszemeket és 175 fokon, alsó-felső
sütésen 35 percig sütöttem. Elvileg a meghempergetés után nem süllyedhet
le az aljára a meggy, nálam mégis ott landolt a nagy része, de ez most
nem számít.
Tálaláskor porxilit került a sütikockák tetejére.
A jutalom: pihe-puha piskóta, amely lágyan omlik a szájban, benne a meggyszemek adják az ízrobbanást.
Egyszerű klasszikus, paleóra hangolva...
A tápióka liszt és keményítő egy és ugyanaz? Vagy csak azért írtad zárójelesen, mert bármelyiket bele lehet tenni?
VálaszTörlésMég mindig kíváncsi lennék a válaszra. :)
VálaszTörlésElkészítettem ugyanis, az íze nem rossz, de úgy kellett kanállal kienni a tepsiből, mert minden elővigyázatosság ellenére beleragadt.