A spontán ötletekből lesznek a jó dolgok…
Mint ez a végtelenül egyszerű finomság tegnap este. Íze, állaga, rusztikus hatása a francia lepénykenyereket idézi. Mennyire hiányzott már nekem egy ilyen kenyér és magam sem tudom, miért nem próbálkoztam vele eddig, hisz nem sok egyszerűbb receptet ismerek. A legjobb benne a ropogós, kissé megbarnult széle.
Hozzávalók
3 tojás
1 dl víz
6 púpos evőkanál tápióka liszt vagy nyílgyökér liszt
3 púpos evőkanál mandulaliszt
2 púpos evőkanál szezámliszt
2 evőkanál Paleolaj vagy más zsiradék
1/3 csomag foszfátmentes sütőpor
só
fél marék mandulalap
törött színes bors
Elkészítés
A 3 tojást a vízzel és a sóval simára keverem, belekerülnek a lisztfélék, ekkor addig kavargatom, míg csomómentes nem lesz, végük a paleolajat és a sütőport is hozzáadom. A kb 20*30-as tepsi alját vékonyan megkenem olajjal (nekem ez teflon, nem ragad le, ha a tiéd igen, tegyél bele sütőpapírt), rászóróm a fél marék mandulalapot, hogy a kenyér ropogósságát ezzel fokozzam. A 3-4 percig pihentetett masszát (kb. amerikai palacsinta sűrűség) beleöntöm a tepsibe, egyenletesen elfolyatom. A tetejére szórok valamelyik fehér színű lisztből kicsit, csak a hangulata miatt és meghintem a frissen őrölt borssal. De bármilyen magokkal is teleszórhatod. Én alsó-felső sütésen kb. 20 percig sütöttem 180 fokon. Látni fogod a színén, amikor jó: a széle elkezd barnulni és ropogósodni.
Félig kihűlve mártogató szószokba nyomkodva a legjobb. De szendvics alapnak is megfelel, nagyobb szeletekre felvágva. Az alján a megpirult mandulalapok fenségesen ropogósak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése