2013. május 17., péntek

Paleo magos zsemle (olyan "igazis")

Zsemleeeee, szendviiiiiics, útravalóóóóó, kirándulááás. Oh, jeeee, megvan! :)



Sok célom volt vele, látod, de ennél volt egy még fontosabb: férjem is szívesen beleharapjon. Na, a sütik azok jöhetnek bármikor, valahogy annak nincs utóíze. :) De a kenyérpótlók nem nyerték el a tetszését. Eddig. Most viszont megvan a tökéletes magos, teljes kiőrlésű zsemlét utánozó paleo pékáru. 
Semmi utóíz, nem kell agyon pakolni feltéttel, nem kell bele fél tonna zöld fűszer,  hogy ehető legyen és már csak azért is legyűrjük, mert ez kérem paleo zsemle. :) Ez a paleo zsemle semleges ízű, belül puha, egyáltalán nem vizes, hanem omlós, finom belsejű, kellőképp lyukacsos és nem morzsálódik. Kívül frissen finom ropogós, a rápirult magoktól külön ízrobbanás. Másnap sem esik szét, nem morzsálódik, szelhető, tölthető, csomagolható, bárhol elő vehető és beburkolható.

 Mint ahogy a képeken is látszik, a zsemle az elmúlt pár napban már többször elkészült. :) Lepróbált variációk, de a közzétett a legtutibb ízhatásra és állagra.


Kezdhetsz gondolkozni, mi kerül bele, mire megsütöd! :)

Az inspirációt innen kaptam. Köszönöm, Évi! :)


Íme, tessék. Nálam ez a főnyeremény. Külön szeretem, hogy alacsony költségvetéses és gyorsan elkészül, valamint nem kell a formázással bíbelődni. Na meg lesz ez még szebb is, de itt és most nem ez számít. Itt nem kell a cicoma, hogy elfogadható legyen, itt csak az íz számít. :)

Hozzávalók 5-6 darabhoz (kb. 5-6 cm átmérőjű)

- 2 egész tojás
- fél evőkanál útifűmaghéj (ettől lesz nyúlós, mint a búzatészta)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál citromlé
- ízlés szerint só (nálam negyed tk. himalája)
- 2 púpos evőkanál szezámliszt
- 1 púpos evőkanál lenmagliszt (ettől is nyúlósabb állagot kap)
- 1 púpos evőkanál gesztenyeliszt (az íze miatt, mert ettől lesz fantasztikus, de tényleg)
- 1 teáskanál lenmag
- 1 evőkanál szezámpehely
- 3 cl víz (kupicás pohárral egyszerű kimérni)
- 1 lapos evőkanál sertészsír/ kókuszzsír
- tetejére tetszés szerint magok


Elkészítés

A tojásokat egyben felütjük a tálba, beleöntjük a 3 cl vízet, kikeverjük. Belekerülnek a maglisztek, a lenmag, a szezámpehely, a só, az útifűmaghéj., a megolvasztott zsiradék. Kb. 3 percig villával keverjük, hogy homogén legyen. Közben percről-percre sűrűsödik a tészta. Végén kerül bele az egy teáskanál sütőpor, amelyre közvetlenül ráöntjük a citromlevet, ettől szépen felfut, gyors mozdulatokkal kikeverjük. A tészta habos, könnyű állagot kap, de épp annyira sűrű, hogy még kézzel nem formázható, de nem folyik, hanem a lenmagliszttől és az útifű maghéjtól nyúlósabb állagú, mint a hagyományos búzalisztes tészta.
Két evőkanál segítségével sütőpapírra 5-6 db kis halmot helyezünk, vizes kanállal a kívánt formára egyengetjük és tetejét magokkal szórjuk vagy lekenjük tojás sárgájával, hogy szép fényesre süljön.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük. Tűpróbát érdemes tenni.

Fontos a magas hőfok, hogy hamar feljöjjön és ne legyen ideje a belsejének vizessé válni, a külsejének pedig kiszáradttá.


Ezekkel az arányokkal egy száraz belsejű, kívül ropogós, pont kellően tömör zsömlét kapunk, amelyben egyik liszt íze sem dominál, hanem szépen egybeolvadnak és kiegészítik egymást. Ez adja meg végül a teljes kiőrlésű zsemle ízvilágát. 3-4 napig hűtőben tárolva friss marad. Bár ekkora mennyiségből nem hinném, hogy sok maradna másnapra. :)
Méretét tekintve harmada egy normál zsemlének, de tápértéke vetekszik a "nagytestvérrel".


42 megjegyzés:

  1. Megsült, meg is ettük izibe... hát ez tényleg FANTASZTIKUUUS!!!
    Köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, hogy ízlett Nektek. :) Mi is elsőre beleszerettünk. További jó sütést és fejlesztést. :)

      Törlés
  2. Drága Gabi! Ezek a zsemlécskék fantasztikusan néznek ki! :) Örömmel látom, hogy Téged, mint ahogy sokunkat, bedarált a buci-rendszer. :D Ha jól érzem, nálad is visszatérő vendég lesz! ;) Köszönöm, hogy megemlítettél. :) Egyúttal pedig ezúton szeretnélek meghívni, hogy csatlakozz Te is a "Fő az egészség!" mozgalomhoz, melyről bővebb információkat új bejegyzésemben találhatsz: http://paleolitania.blogspot.hu/2013/05/azanyja-ez-aztan-lasagne-avagy.html
    További jó írást, sütést-főzést kívánok! ;) pusza: Évi ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bedarált bizony, és ez neked köszönhető :) Vééégre valami, amit a férjem is imád. :) Megnézem, mi is ez a mozgalom. Mert egészség fanatikusak lettünk az elmúlt fél év alatt. :) Lesek én minden újdonságot nálad. Mit lesek? Vadászok rá. További sikereket. Öleléééés! :)

      Törlés
  3. A hozzávalók között evőkanál sütőpor szerepel, a receptben pedig teáskanál. Még jó hogy nem tettem bele egy evőkanállal...Kijavítod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nagy elnézést. :) Még jó, hogy szemfüles voltál. :)

      Törlés
  4. Kedves Gabi,

    Ma sütném meg a zsömiket, holnap elutazunk, jól jönne az útra. Sajna azonban nincs itthon útifű maghéj, vasárnap lévén pedig már nem nagyon találok sehol. Mivel tudom szted helyettesíteni, esetleg több lenmagliszt?
    Előre is nagyon köszi a választ!
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Paleos társam :)
      Erről az tippről már lekéstem... Remélem, meg tudtad oldani, mert a lenmagliszt nagyon jó ötlet, plusz egy evőkanállal megteszi helyettesítésre.

      Törlés
  5. Kedves Gabi!

    Megsütöttem a magos zsemlét az "olyan igazi"-t.
    Amióta paleózom, és kenyeret gyártok, az egyik rosszabb volt mint a másik...számomra ehetetlen a sütőpor miatt, hiába, nehéz az élesztő nélkülit kenyeret megszokni...

    szóval ezt megsütöttem, és nagyon izlett. Igaz kicsit lapos lett az enyém, vagyis nagyon terült, nem lett magas,
    mint a tiéd, de az íze az teljesen korrekt.
    Nem volt utimaghéj itthon (most rendeltem) gondolom ez is hiányozhatott belőle...talán, nem
    vagyok tisztában, hogy mi a szerepe ennek a kenyérben.

    Azt hiszem a paleo életmódban a kenyér jelenti a buktatót, bennünk magyarokban nagyon mélyen
    gyökerezik a kenyér szerepe a táplálkozásban...még az imánkban is benne van... "...mindennapi kenyerünket add meg nekünk..." szóval ez a táplálék nagyon ősi, nem könnyű elhagyni.
    Nem tudom, csak én vagyok ezzel így?

    Ha van valaki, aki hasonlókkal küzd, írjon pár sort.

    Köszi: Magdi




    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Magdi, örülök, hogy elnyerte tetszésedet a zsömle. Nálunk is ez lett a befutó eddig az ízek miatt. Nincs semmilyen erős magliszt íze. Talán kicsit több víz ment bele, azért lett folyósabb. Az útifűmaghéj szerepe: jól formázhatóvá, nyúlóssá teszi a tésztát, levegőbuborékokat varázsol a belsejébe, sok folyadékot felvesz, lazítja a tészta szerkezetét. Ha ez nincs kéznél, a lenmagliszt jó pótlásra (én 1:1 arányban szoktam).

      A kenyér főként az elején nagyon hiányzott, szinte naponta készítettem valami kísérletet, aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy már több mint egy hete nem ettem. :) Na itt kezdett ritkulni és most már csak akkor kerül az asztalra, ha tényleg megkívánom. Szerintem a megszokás nálad is el fog múlni. De tény, hogy nehéz. Van, akinek a tejet nehezebb elhagyni, nekünk ezt. Mindenki megküzd a maga finomságával. :)

      Sok sikert és kitartást a paleohoz! :) Érdemes...

      Törlés
  6. Kedves Gabi!
    Gyors kérdés: a lisztek - kivéve a gesztenyelisztet - nem pelletek, ugye? Gondolom, hogy nem, hiszen akkor jóval több vizet igényelne.
    Nagyon szép a blogod, várjuk továbbra is a remek paleós ötleteket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasóm, örülök, hogy tetszik a blog, habár mostanában kevés időm volt közzétenni, azért a recept füzetben gyűlnek a finomságok. :) A héten jövök is párral.
      Én csak pelletet használok, vagyis olajtalanított lisztet. Ennek a receptnek pont az a lényege, hogy egy sűrű, két kanállal jól formázható tésztát kapjunk, de ne várjunk perceket a sütőbe tolással, mert akkor nagyon megkeményedhet a massza. Ez a megszokott sós piskótához képest sűrű, nyúlós tészta. A pelletek nélkül is működhet, mert azok is felveszik a vizet, de úgy én még nem sütöttem. Jobban szeretek pelletet használni, mert ezekben már minimális az omega 6, bátrabban sütök vele és kiadósabb is, mint az otthon darált magok, még ha olcsóbbnak tűnnek is. Na meg ezt szoktam meg. :) Remélem, segítettem.
      Jó sütést! :)

      Törlés
  7. Szia!

    Már többször is megsütöttük, és ez az egyetlen paleo "péksüti", amit a férjem és a gyerekeim is szeretnek, és megesznek, ezért mi már kizárólag dupla mennyiséget készítünk belőle. Nagyon fincsi, szuper a recept.
    Eleinte nálunk is többször előfordult, hogy lapos lett, és szétfolyt, azóta kizárólag szilikon muffin formában sütjük. Így nem oldalt, hanem felfelé tud növekedni, "terjeszkedni" a sütőpor miatt - sőt, a végén kivesszük "őket" a formákból, és visszatesszük még a sütőbe 5 percre, hogy az oldalukon is ropogósak legyenek :)
    Még egy kérdés: a szezámpehely miért kell bele? Én eddig 1-1 ek cikórialiszttel, kendermagliszttel helyettesítettem.
    Köszönöm
    Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter, örülök, hogy tetszik a recept a családodnak. :) Férfiak nehezebb esetek paleo kenyér terén... De Neked sikerült. Ez a muffin forma jó ötlet, ki fogom próbálni. A szezámpehely csupán az íze, a fehér pöttyök miatt került bele és azért, hogy kicsit ez is vegye fel a vizet. Sztem az általad használt lisztek is nagyon jók. :) Jó kísérletezgetést. Üdv Gabi

      Törlés
  8. Szia Gabi,

    most sül. Még nyolc perc kell neki. :)
    Gesztenyelisztem nem volt, csak tökmag- és lenmagliszt. Szezámpehely helyett puffasztott amarántot tettem bele, és útifűmaghéjam sincs itthon. Azték zsálya magot és lenmagot viszont szórtam a tésztába... meglátjuk.

    Üdv.: Ricsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ricsi. Azannyát de kreativ vagy. Remelem jol sikerult. Szuper lenne egy beszamolo. :-)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Sajnos nem lett az igazi. Úgy értem, sokkal gyengébb az élvezeti értéke, mint a fehér lisztből készült zsemléé. De ez bizonyára minden maglisztből készült péksüteménynél fenn áll (legalábbis addig, míg az ember nem hangolja át magát ezekre az ízekre).

      És azt is megjegyezném, hogy a gesztenyeliszt - az édeskés karaktere miatt - inkább süteményekhez való. Azóta készítettem belőle nokedlit is csirkepaprikás mellé, és nem volt finom, kimondottan nem. :)

      A lenmag- és a tökmagliszt keveréke viszont óriási pizza alap! Nagyon finom. Csak vigyázni kell, mert sütéskor könnyen kiszárad a tészta, utána meg nem győzi az ember olívaolajjal locsolgatni. :)

      Törlés
  9. Kedves Gabi!

    Megsütöttem a zsemléket, isteni finom!!! Ahogy kisült, nem bírtam kivárni, hogy kihűljön, egyet azonnal meg is ettem. 5 kellemes nagyságú darab lett belőle.

    Köszi!
    Üdv: Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit. Azok az illatok amik sütès kozben szallnak isteniek, nem csodalom h azonnal neki lattal egynek. :-)

      Törlés
  10. Kedves Gabi! Köszönöm, hogy megosztottad velünk a receptet.Megsütöttem a zsömléket, nagyon finom lett:)) azt hiszem ezután már csak ezt fogom sütni. Egy zsömle-egy étkezés.Köszi.
    Üdv Franciska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugy orulok h tetszik a vegeredmeny. Mi is pont igy osztjuk be.

      Törlés
  11. Szia, muszáj írnom, most sült ki a prototípus ! Az állagát tekintve nem gondoltam, hogy ebből még zsemle lesz, de az íze és sülten az állaga brutál ! Kicsi porcelán felfújtformában sütöttem,muffinpapírral bélelten, szóval formája is kiváló ! Köszönöm mégegyszer
    Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper kreativ vagy Éva!!! Ez tetszik. Bar erdekes h egyikunknek suru teszta lesz, masikunknak folyos. Az okara meg nem jottem ra. Te?

      Törlés
  12. szia Gabi!
    Szuper a zsemle, számomra az egyetlen ehető paleos kenyérféle :)
    Már többször megsütöttem, a maiba kerültek kis olívabogyó darabok, isteni!
    Eleinte az állaga nekem is folyós volt ( szerintem az itthon darálós magok miatt van ) , de bátran lehet növelni a lisztek mennyiségét, ( nálam kivétel a lenmag darálék: mert ha abból több kerül bele, elveszti azt az isteni izét ).
    Köszönöm a receptet "életmentő" !!!
    üdv: Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyet értek Veled, Anikó. Fontosak az arányok. :) A lenmag mellé jó a gesztenye, elveszi azt a karakteres ízét. Jó sütögetést. :)

      Törlés
  13. Szia!
    Én most ismerkedek a paleoval, tegnap beszereztem jó pár alapanyagot, viszont még kevésbé ismerem őket, hogy mit mivel lehet helyettesíteni. Nagyon jól hangzik ez a recept, szeretném kipróbálni, de pl. szezámlisztem nincs otthon, azt lehet helyettesíteni mással? (lenmagliszt, kókuszliszt, stb.)?
    Köszi előre is a segítséget, sokat segít a blogod nekünk kezdőknek. :)
    Üdv.
    Kriszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kriszti, remélem, azóta kipróbáltad már. Mehet bele akár kókuszliszt is, ha nem zavar a kicsit érezhető íze.

      Törlés
  14. Szia Gabi,

    Szeretnék ezzel kapcsolatban privátban kérdezni. Tudnál adni egy email címet, amire írhatok? Előre is köszönöm.
    Üdv,
    Adri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adri, megkésve, elnézésedet kérem, ez a cím: paleolitelet@gmail.com. Várom, ha még nem késő.

      Törlés
  15. Kedves Gabi! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a receptedet. Az eredmény egyszerűen szuper, mind állagra, mind ízre! Egyetlen problémám, hogy erős önuralomra lesz szükség, hogy ne egyek túl sokat belőle. :) Még egyszer köszönöm!. Szeretettel: Andrea.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök. Az önuralom klassz dolog, de néha olyan jó hátat fordítani neki. :)

      Törlés
  16. Kedves Gabi,

    Először is nagyon köszönöm, hogy ezt a szuper recepted megosztottad velünk, nálunk ez a recept hozott áttörést a fiamnál paleo ügyben :) Ő szereti a szendvicset, lekváros "kenyeret" és a suliban tényleg jó néha szendvicset csomagolni. Azt szeretném megkérdezni, hogy fagyasztható-e a zsömle? Kb. 2 hétig nem leszek itthon, jó lenne előre egy-két adagot megsütni és lefagyasztani, hogy csak elő kelljen venniük a fiuknak. Előre is köszönöm a választ. Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, már elkéstem. De a válasz: fagyasztható, én is szoktam. Hagyom az asztalon kiolvadni, vagy visszakerül a sütőbe pár percre. Örülök, hogy a fiadat sikerült vele "megtérítened". :)

      Törlés
  17. Kedves Gabi!
    Lassan 2 éve nem ettem kenyérféleséget, mert nem sikerültek jól, vagy nem ízlettek.
    Ma kipróbáltam ezt a receptet, s "megtartom". :) Ramekin sütőben sütöttem, 4 db lett belőle. Kicsit kizsíroztam, 18 percig sütöttem, könnyen kijöttek a formából, s így szebbek is lettek.
    Még egyszer köszönöm,

    Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper ötlet, kreatív paleos. Örülök, hogy tetszik Kati. :)

      Törlés
  18. Kedves Gabi!
    Szeretném megköszönni Neked ezt a fantasztikus receptet. Isteni volt, 5 perc alatt el is fogyott. :) Még a nagyfiam is megette, aki eddig fehér kenyéren és kiflin kívül mást nem volt hajlandó megenni.
    Köszönöm! Köszönöm! :)
    Andi

    VálaszTörlés
  19. Kedves Gabi,
    nagyon köszönöm a receptet. Tökéletesen finom lett!
    Anita

    VálaszTörlés
  20. Kedves Mindenki,
    nagyon köszönöm nektek ezt a rengeteg kedves hozzászólást. Annyira jól esik és örülök, hogy nem csak nekem vált be ez a zsömle. Lelkes paleozást továbbra is! :)

    VálaszTörlés
  21. Nagyon jó lett!!Köszönöm neked! :) Igaz hogy ez a 6db ici pici,de még este megpróbálok csöppet nagyobbakat kreálni!

    VálaszTörlés
  22. Szia!
    Elkészítettem én is a bucikat. Elkövettem néhány változtatást (szezámliszt helyett tökmagliszt, szezámpehely helyett puffasztott amaránt, illetve sertészsír helyett libazsír), tettem bele apróra vágott medvehagymát és mozsárban kicsit megtört tökmagot is. 4 közepes buci lett belőle, nagyon szép alakúak lettek és gyönyörűen feljöttek, az íze is remek, úgyhogy köszönöm a receptet, mindenképp lesz ismétlése. :)

    VálaszTörlés
  23. Szia!
    Sütőpor helyett szódabikarbóna is jó? Már évek óta nem tartok itthon sütőport...
    Köszi :D

    VálaszTörlés