Ez az igazi kenyér és örömömre szolgál, hogy megoszthatom veletek konyhai kisérletezésem eredményét.
Teszem ezt az után, hogy a kenyér az Első Országos Paleolit Rendezvény és Vásáron osztatlan, elsöprő sikert aratott.
A kép a vásáron készült nézzétek el nekem, hogy egyszerűbb, de annál inkább fontos momentum, mert ezt a fontos és fantasztikus napot örökíti meg.
Jellemzői:
Semleges, nincs tojás íze, a gesztenyeliszt ellensúlyozza a szezámlisztet, nincs magliszt íze. Nem vizes a belseje. Nagyon finom variáció. A tápiókától teljesen hasonlít a hagyományos kenyerekre.
Hozzávalók:
5 tojás
5 púpos ek. tápióka keményítő (vagy nyílgyökér liszt)
3,5 púpos evőkanál szezámliszt
2,5 púpos evőkanál gesztenyeliszt
3 evőkanál víz
3/4 csomag foszfátmentes sütőpor
fél teáskanál himalája só
3 teáskanál citromlé (vagy ecetből 1 teáskanál)
(zsiradék nélkül)
Elkészítés:
tojást villával felverjük, belekerül a víz, a lisztek, a só, végén a sütőpor és az ecet. 1 percig kevergetjük, hogy habosodjon, 2 percig pihentetjük, hogy a sütőpor dolgozzon.
Folyósabb tészta, az amerikai palacsintához hasonlít a sűrűsége.
A püspökkenyér formát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát, tetejére legszebb, ha tökmagot szórunk.
175 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Ha szerencsénk van, szép repedezett lesz a teteje és kissé kérges, nem az a piskóta állag.
Kihűlés után egy ruganyos, puha, száraz belsejű kenyeret kapunk, semleges ízzel.
Érdemes ezzel elkezdeni a paleora szoktatást családtagjaink körében. :) Nem paleosokon is tesztelve és elnyerte a tetszésüket.
Ugye milyen igazi kenyér hatása van?
Kedves Gabi!
VálaszTörlésKérlek írd bele a receptbe hogy mennyi ecet. (Vagy esetleg ecet helyett a citromlé?)
Előre is köszönöm!
Kedves Vikóc, köszi az észrevételt, pótoltam. Kevesebb kell belőle mint a citromból. A sütőpor vagy szódabb lúgosságát ellensúlyozza. A kettő együtt nagyon jól működik.
TörlésSzia Gabi!
VálaszTörlésÉrdeklődnék, hogy melyik webáruházban tudok vásárolni tápióka keményítőt és foszfátmentes sütőport? A tápióka keményítő megegyezik a tápióka gyönggyel?
Válaszodat előre is köszönöm.
Rita
Kedves Rita, a tápióka gyöngyöt köretnek, pudingnak használják, a keményítő nagyon finom por állagú és sűrítésre, sütésre alkalmas. Mindkettő van itt: www.paleokosar.hu
TörlésSok sikert a kenyérhez!
Megsütöttem! Nagyon finom!!! Ezután már csak ezt a kenyeret fogom sütni! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésEmma
Örülök, hogy sikerélményed van, Emma. Olykor, amikor kenyeret ennénk, szeretjük a tuti biztos recepteket és olyat, amit nem csak szájhúzva fogyaszthatunk el, hanem igazi élvezettel. :) Nekem is ez a kenyér az.
TörlésMa meg sütöttem a kenyeret. 3 teás kanál citromlé helyett 3 evőkanállal raktam a kenyérhez.Így is nagyon finom lett.Alsó felső sütéssel nem légkeveréssel csináltam.
VálaszTörlésÉn is alsó-felsőn sütök, szép egyenletes lesz. :)
Törlésde hát a tápióka állítólag nem is paleo. Mert hogy nagyon magas a GI-je.
VálaszTörlésAzért jól néz ki :)
Bizony, erről jönnek ilyen-olyan hírek, Szendi Gábor tények-tévhitek oldalán is szerepel, mint fogyasztható étel. A palevital.hu szerzője is használja. Valóban a CH és a GI magasabb, de ha adalék lisztnek használod, a többi lassú felszívódású magliszt kiegyensúlyozza.
TörlésÉn is kipróbáltam. Nehezen beszereztem a tápióka keményítőt. A kenyér íze jó volt. Eddig az összes paleo kenyér közül ez volt a legehetőbb. Még ki akarom próbálni úgy is, hogy teszek bele 1 kanál útifűmaghéjat, mert nagyon hígnak tartom a tésztáját.
VálaszTörlésÉn útifűmaghéjat nem mertem, mert a tapasztalatom az, hogy kicsit vizes állagúvá teszi a tésztát. Esetleg több liszttel nem próbáltad?
TörlésSzia Gabi! Köszönet és hála a receptért. Eddig semmi nem ízlett, amit kenyér gyanánt készítettem, és bár első próbálkozásra nem sült át teljesen, nem adom fel, mert tényleg finom. Esetleg tennék még hozzá még egy ek. kendermaglisztet, az is kérgesít, és talán a nedvességtartalmát is beállítja. Ja, meg tettem bele fél ek. mychia magot. Lehet, hogy attól lett nyúlósabb? Még kezdő vagyok, úgyhogy kísérletezgetek. :) De tényleg a legjobb paleo kenyér, amit eddig sütöttem, vagy kóstoltam. :)
VálaszTörlésCsak kísérletezz bátran, előbb-utóbb meglesz a számodra bevált végeredmény. :) A chia mag szerintem jó ötlet, nem nedvesít. Esetleg lehet, hogy érdemes emelni kicsit a lisztek mennyiségén, hogy sűrűbb legyen, vagy a végén kisebb hőfokon tovább sütni még.
TörlésMa megsütöttem és szuper finom kenyerem lett,pikk-pakk !! :-)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszik. :)
TörlésSzia! Szeretném megkérdezni, hogy a tapióka keményítő helyett használhatok tápióka lisztet, ugyanaz a kettő? Köszi
VálaszTörlésRégóta vadászom már egy hasonló állagú és kinézetű kenyérre, és a tápióka keményítőt is szívesen használom, de nekem az 5 tojással van egy kis problémám... nevezetesen, hogy mi nagyon kenyeresek vagyunk, és ennyi tojást egyszerűen nem tudok kenyérsütésre szánni... gondoltam már beáztatott lenmagpehelyre vagy útifű maghéjra, mint tojáshelyettesítőre, de azoktól meg az a gyanúm, hogy nagyon nyúlós lesz a tészta... nincs esetleg vmi javaslatod kevesebb tojással?
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésÍrod a 3/4 csomag foszfátmentes sütőport. Ezek a sütőporok - amiket én ismerek - 21 grammosak. Ennek kell a 3/4-e? Köszönöm :)
Szia,
VálaszTörlésnekem csak az a bajom, hogy a külső része (a héja) piskóta ízű lesz:( ennek elkerülésére van valami jól bevált tipp?
köszi
A.
Szia!
VálaszTörlésEz valami fantasztikus!!! Köszönöm a receptet, ezután már csak ezt sütöm!!! :)
Végre egy ehető paleo kenyér! Köszönöm.
VálaszTörlés